HomeCVOphicleideLespraktijkNieuws en AgendaBeeld en geluidContactLinks
Mijn ophicleides
In 2006 kocht ik voor het eerst een ophicleide. Ik had de naam van het instrument gelezen in CD-boekjes van authentieke opnames van de Symphonie Fantastique van Berlioz, en ik wilde er graag meer van weten.

Enigzins tot mijn verbazing werd ik al gauw gebeld door het Residentie Orkest: of ik de Fantastique mee kon spelen. Sindsdien is het hard gegaan en inmiddels heb ik vier ophicleides, varierend in stemming en in leeftijd, en heb ik met vele orkesten op dit bijzondere instrument meegespeeld, in stukken van Mendelssohn, Berlioz en Halevy.

Ook heb ik het
Ensemble Bellon opgericht, een koperkwintet met Franse instrumenten uit de tijd van de ophicleide (midden 19e eeuw). Met dit ensemble hebben we een aantal concerten gegeven, waaronder in 2011 in twee prachtige kastelen in Gelderland en Overijssel. Het repertoire bestaat uit originele 19e-eeuwse muziek voor koperkwintet en uit arrangementen  van muziek uit die tijd die oorspronkelijk voor een andere bezetting geschreven is.

Ook solistisch treed ik met dit instrument regelmatig op. Een bijzonder hoogtepunt was het recital dat ik speelde op Kamermuziekfestival Hoorn in november 2010. Op dit concert speelde ik onder andere de première van het stuk "Festival" dat Tom Dicke voor mij geschreven heeft. Een opname van deel 1 vindt u aan de linkerkant van deze pagina.


HomeCVOphicleideLespraktijkNieuws en AgendaBeeld en geluidContactLinks